Čudesne sjemenke čuvaju od bolesti, raka te čuvaju crijeva

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani, poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kad je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana.

Mljevene sjemenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki – za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće.

Lignan protiv raka

Za žene od 35 do 55 godina pridonosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze, kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza deset studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Niži LDL kolesterol

Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline – blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.

Lanene sjemenke su prirodni regulator razine kolesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovito korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju razine štetnog LDL kolesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije kolesterola u tijelu.

Za snižavanje LDL kolesterola preporuka su 2-4 čajne žličice mljevenih sjemenki lana dnevno. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama važan je saveznik i u rješavanju problema akni. Uz to, lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij.

Najvažnije prednosti lana

Lanene sjemenke se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Također, mogu olakšati simptome PMS-a te postmenopauzu jer općenito pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana potiču i probavu, pa bi ih svi oni koji pate od zatvora obavezno trebali uvrstiti u prehranu.

Držite ih u hladnjaku

Važno ih je držati u hladnjaku jer lako oksidiraju. Trebalo bi ih kupovati cijele pa samljeti netom prije obroka, kako bi se sačuvala njihova vrijednost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*