Kažu da je MED S CIMETOM dobar za vas… Ali evo što vam nisu rekli

Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a popularnost meda ne jenjava kroz cijelu historiju. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalifikuju ove dvije “antimikrobne” namirnice s mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica, piše “Web tribune“…
Ne koriste se samo za obogaćivanje okusa pića i lijekova, već i kao sredstvo za balzamovanje, te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih efikasnih antimikrobnih svojstava.

Poznato je da je med s cimetom zdrava kombinacija, ali znate li šta sve ona zapravo liječi?

Srčane bolesti

Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na hljeb umjesto marmelade, i jedite to redovno za doručak. Ovo će smanjiti nivo holesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.

Artritis

U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovnog konzumiranja može se izliječiti čak i hronični artritis.

Infekcije žučnog mjehura

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnom mjehuru.

Holesterol

Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašike cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašike meda sa ¼ kašike cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*