Ljekovite sjemenke bundeve – štite od karcinoma i regulišu holesterol!

Sjemenke bundeve predstavljaju bogat izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.

Protiv raka!

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspješno bore protiv ćelija raka.

još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako efikasnim  su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate!

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije).

Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze!

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol!

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%.

Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa!

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje!

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne pri gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje!

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis!

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze!

Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle o tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka, prenosi zdravisaveti.com!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*