Rak mokraćnog mjehura

Što je rak mokraćnog mjehura?

Mokraćni mjehur je šuplji organ smješten u donjem dijelu abdomena. U njemu se nakuplja mokraća koju stvaraju bubrezi. Mokraća iz svakog bubrega prolazi kroz mokraćovod (ureter) do mokraćnog mjehura. Kada je mjehur pun, mišići u stjenci mjehura se stisnu i omoguće mokrenje. Mokraća iz mokraćnog mjehura izlazi u mokraćnu cijev (uretra) .

Razumjevanje nastanka karcinoma

Karcinom započinje u stanici, koja je osnovna jedinica organizma. Normalno, stanice rastu, vrše svoje funkcije, dijele se (tako stvarajući nove stanice) i na kraju umiru. Taj proces održava tijelo zdravim. Ponekad, ipak, stanice ne umru nego se nastavljaju dijeliti i stvarati nove stanice koje tijelo ne treba. Tako nastaje masa tkiva, odnosno tumor.
Tumori mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).

– Benigni tumori se obično mogu odstraniti i u većini slučajeva se više ne
pojavljuju. Stanice benignih tumora se ne šire u druge dijelove tijela (ne
metastaziraju). I, što je najvažnije, benigni tumori rijetko ugrožavaju
život.

– Kod malignih tumora (karcinoma) stanice se abnormalne, dijele se bez
kontrole i reda i ne umiru. Mogu prodrijeti i oštetiti susjedna tkiva i organe. Također se mogu odvojiti i ući u krvotok i/ili limfni sustav. Tako se karcinom
širi od primarnog sijela tumora (metastazira) i formira sekundarne karcinome u
drugim organima.

Stjenka mokraćnog mjehura se sastoji od stanica prijelaznog epitela, skvamoznih stanica i mišićnog sloja. Više od 90% karcinoma mokraćnog mjehura počinje u stanicama prijelaznog epitela. U 8% slučajeva bolesnici imaju karcinom skvamoznih stanica.
Karcinom koji zahvaća čitav epitel mokraćnog mjehura (ali ne prodire u mišićni sloj) se naziva površinskim karcinomom (liječnici ga mogu zvati i carcinoma in situ). Takav tip karcinoma se obično vraća nakon liječenja. Ponekad se karcinom koji započne kao površinski, može proširiti u mišićni sloj mokraćnog mjehura. Takav karcinom se naziva invazivnim. Invazivni karcinom se može proširiti i izvan mokraćnog mjehura u susjedne organe kao što su maternica i vagina kod žena ili prostata kod muškaraca.
Kada se karcinom proširi izvan mokraćnog mjehura, tumorske stanice se obično mogu naći u obližnjim limfnim čvorovima. Ako su tamo prisutne, to znači da su se možda proširile i na druge limfne čvorove ili druge organe, npr. pluća, jetra ili kosti. Kada se karcinom proširi (metastazira) na drugi dio tijela, novi (sekundarni) tumor ima istu vrstu tumorskih stanica i isti naziv kao i primarni tumor. Znači, ako se karcinom mokraćnog mjehura proširi na pluća, tumorske stanice u plućima su stanice karcinoma mokraćnog mjehura.

Rizični čimbenici raka mokraćnog mjehura

Ne zna se točan uzrok karcinoma mokraćnog mjehura. Rizični čimbenici povećavaju vjerojatnost dobivanja karcinoma mokraćnog mjehura.
To su:

  • dob (karcinom se rijetko javlja u osoba mlađih od 40 godina)
  • duhan (glavni rizični čimbenik; pušači 2-3 puta češće obolijevaju od nepušača)
  • zanimanje (Neki radnici imaju veći rizik zbog prisutnosti kancerogenih tvari na njihovom radnom mjestu. To su radnici u gumenoj, kemijskoj i kožnoj industriji, frizeri, mehaničari, ličioci, tekstilni radnici i vozači kamiona.)
  • infekcije (parazitima koji uglavnom žive u tropskim područjima)
  • ciklofosfamid i arsen
  • rasa (karcinom je dvostruko češći kod pripadnika bijele rase)
  • spol (muškarci obolijevaju 2-3 puta češće od žena)
  • genetski čimbenici (karcinom je češći u osoba koje u obitelji već imaju karcinom mokraćnog mjehura)
  • osobe koje su već imale karcinom mokraćnog mjehura imaju povećane šanse za ponovno obolijevanje

Neka istraživanja su pokazala da saharin i umjetni zaslađivači uzrokuju karcinom mokraćnog mjehura u životinja, ali nije dokazano da ga uzrokuju i kod ljudi.

izvor : megagiga

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*