UKLANJA DEPRESIJU, BOLOVE U STOMAKU, ČUVA DEBELO CREVO, POBOLJŠAVA VID, SPREČAVA SRČANI I MOŽDANI UDAR I JOŠ …

U najvećoj studiji do sada, tim britanskih stručnjaka za nutricionizam je potvrdio koliko su moćne omega-3 masne kiseline za optimalno zdravlje.

Njihovo istraživanje, objavljeno u Scientific Reports, posmatralo je više od 800 sredovečnih i starijih žena da bi videli kako uravnotežena ishrana, koja se sastoji od hrane bogate omega-3 kiselinama, probiotici i vlaknaste stvari utiču na crevni mikrobiom.

Tim je otkrio da su omega-3 posebno pozitivno uticale na trilione bakterija i gljivica koje žive u našim crevima. Učesnici koji su svakodnevno konzumirali omega-3 kiseline u odgovarajućim količinama su imali značajno smanjen rizik od razvoja stanja vezanih za upale.

Pored toga, omega-3 kiseline su uticale na to koliko je crevni mikrobiom postao raznovrstan. Medicinska nauka je već dokazala da ova raznovrsnost smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, i sličnih stanja kao što su Kronova bolest ili kolitis.

Ispitivanja na ovim ženama su uključivala merenje količine “dobrih“ bakterija u crevima u odnosu na količinu unosa omega-3 kiselina. Takođe je izračunat nivo krvnog seruma, koji pokazuje koliko se omega-3 kiselina nalazi u krvi. Tim je ustanovio da su žene koje su jele više hrane bogate omega-3 kiselinama imale veće nivoe seruma i raznovrsnije crevne mikrobiome.

Naučnici veruju da omega-3 kiseline funkcionišu kao preteča proizvodnji N-karbamoilglutamata (NCG), enzima koji povećava sintezu proteina i omogućava prijateljskim crevnim bakterijama da se razmnožavaju.

Kao što je objasnila dr Kristina Meni, jedan od autora studije: “Ovo jedinjenje je prikazano kod životinja kako bi se smanjio oksidativni stres u crevima. Verujemo da neki od dobrih efekata omega-3 kiselina u crevima mogu biti zbog činjenice da omega-3 indukuju bakterije da proizvode ovu supstancu.“

Dr Meni i njene kolege istraživači su zaključili da ipak treba dalje da pruže tačne mehanizme koji su uključeni u ovaj proces. Takođe su istakli važnost konzumiranja omega-3 kiselina u kombinaciji sa drugim zdravim hranljivim sastojcima kao što su probiotici i dijetetska vlakna.

izvor : megagiga.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*